KEZDŐLAP BLOG Kapcsolat LEIRATKOZÁS SEGÍTSÉG

Volenszki Sándor
2010-09-07 21:05:43

Internetes megjelenés - Mi az a SPAM és miért van?




A Wikipédiában egész jó meghatározását olvashatjuk a SPAM-nak, azonban fontos megemlíteni, hogy a SPAM nem csak az elektronikus levélben küldött kéretlen reklám! Ennél lényegesen több válfaja van a SPAM-nek és a SPAM-elésnek (én most két fajtájával foglalkozom, a többiről olvashattok itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Spam).

A SPAM-elés valójában egy olyasfajta népszerűsítési eljárás, ahol a SAPM-elő a minőségi címlista helyett a nagyon nagyszámú véletlen, vagy programok által interneten gyűjtött címekből álló címlistát támadja.

Ahogyan azt már feljebb említettem, ez nem csak elektornukus levél lehet. A SPAM-elés lényege, hogy eljuttasd az üzenetedet sok embernek, vagy kitedd olyan helyre, ahol nagyon sokan megfordulnak és elolvassák.

E-mail címek gyűjtése:

A legalapvetőbb módszer az e-mail címek gyűjtésére, hogy írnak egy olyan programot, ami képes indítani egy keresést például a Google-ben adott kulcsszóra, majd a találati listának minden elemét betölti és kimazsolázza belőle az e-mail címet!

Ezek az alkalmazások általában nem webes programok, nem böngészőben üzemelnek, hanem Windows-on vagy más operációs rendszeren. Hihetetlen teljesítményre képesek, óránként akár több ezer címet is összegyűjtenek!

Hogyan lehet védekezni ellenük?

Három lehetőség van:

  1. Nem írod ki az e-mail címedet (ez természetesen csak vicc volt, bár hatásos).

  2. Humán logikára hagyatkozva olyan módon írod ki az e-mail címet, amiből egy program nem jön rá, hogy amit lát, az egy email cím. Például info [kukac] domainlakopark [pont] hu.

  3. A harmadik megoldás egy kis programozástechnikai trükk, amit nagyon szívesen megosztok bárkivel, csak szóljatok (nem akarom untatni az olvasókat javascript-tel meg ondomready-vel)! A lényeg röviden annyi, hogy a böngésző a weboldal betöltődése közben lefuttat egy kis programot, ami megvariálja a képernyőn látható szöveget, így jelenik meg az e-mail címe. Ezt a programot a címgyűjtő alkalmazások nem értik, ezért számukra rejtve maradnak a címek (A mi ügyfeleink összes alkalmazásában ez be van építve. Keressetek ##at## jelet a domain lakópark kapcsolat oldalának forrásában. Nem fogsz találni!).

Automatizált tartalom beküldés:

Az előbb említett programok, miközben az e-mail címeket kutatják, szentelnek még némi figyelmet számukra értékes dolognak! Űrlapok nyomait kutatják a weboldalakon. Az aki SPAM-el, annak ugyan olyan fontos, hogy a lehető legtöbb weboldalra írhassa ki saját üzenetét, mint az, hogy e-mailben elküldje, ezért az e-mail cím kutatás közben feltérképezi az űrlapokat is. Az űrlap azért kell nekik, mert az esetek túlnyomó többségében, ezek segítségével tartalmat küldenek be felhasználók blogokba, fórumokba.

Ha nem ütköznek semmilyen hátráltató tényezőbe, képesek egy nap alatt akár több ezer bejegyzést beküldeni egy fórumon. Természetesen ez a tartalom nem lesz releváns a fórum témájával, ez nem is érdekli őket! Csak azt akarják elérni, hogy ha legközelebb jön a Google és indexeli a blogot, akkor már az ő bejegyzéseit is vigye a nagyvilágba!

Hogyan lehet védekezni?

Több lehetőség is kínálkozik:

  1. Olyan technikát kell alkalmazni az űrlapon, amit kizárólag humán logikával lehet megoldani. Ilyen például a képre írt kód krikszkraksz, a két szám összeadása utáni eredmény megadása, vagy egy elhangzó szó megadása. Ezeket a SPAM-er programok nem tudják értelmezni, ezért néhány sikertelen próbálkozás után lefordulnak az űrlapról és odébb állnak.

  2. Kétlépcsős publikálás, amikor is a hozzászólás beküldése után egy e-mailt küldünk a hozzászóló e-mail címére, hogy azonosítsa magát. Ez többnyire egy hivatkozás betöltése, amivel a hozzászólás publikálásra kerül.

  3. Zárt blog vagy fórum, ahol kizárólag regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

A SPAM elég komoly felesleges forgalmat fejleszt az interneten (az USA-ban évenet 6.6 trilliárd spam e-mail kerül kézbesítésre) és súlyos költségekkel terheli a tartalom fejlesztőket, bloggereket, fórum üzemeltetőket. Lehet írni jó alkalmazást, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, azonban ezzel a SPAM-elsé technológiája is egyre fejlettbe.

 

Ez a harc folyamatos jelenlétet igényel!


Hozzászólok >>

Hasznos volt a bejegyzés? Mennyire?


Bejegyzés értesítő Értesítés új bejegyzésről

Hozzászólások

Nincs hozzászólás...

 

Bejegyzések

Saját e-mail cím használata Gmail levelező programban (720/1) >>
Automatikus szöveges lábléc minden kiküldött levél alján. (0/4) >>
Névre szóló körlevél OpenOffice használatával (0/1) >>
Virtuális séta a Te üzleteltben, a Te kiadó házadban! (0/2) >>
Internetes megjelenés - Tömeges képátméretezés (0/3) >>
Megkezdődött a regisztráció a támogatói fórumra. (0/1) >>
Hétköznapi informatika - Nyomtatás PDF-be bárhonnan, bármikor (0/3) >>
Internetes megjelenés - Weboldal struktúra tervezése (617/2) >>
Internetes megjelenés - Támogatói Fórum (0/1) >>
Internetes megjelenés - Firefox könyvjelző eszköztár (0/3) >>
Internetes megjelenés - Videó vagy videó lejátszó? (0/3) >>
Körlevél küldése OpenOffice használatával (0/3) >>
Elektronikus levelezés - Több postafiók, egy levelező programmal (0/7) >>
Internetes megjelenés - Piackutatás Google dokumentummal (0/0) >>
Elektronikus levelezés - Távsegítség (478/0) >>
Internetes megjelenés - Mi az a SPAM és miért van? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Mit írjak a weboldalamra? (0/2) >>
Elektronikus levelezés - Hogyan nyírjuk ki saját hírlevelünket! (0/1) >>
Internetes megjelenés - Programozó, webmester, "kocka" bérbe? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Pozíció, látogató, ügyfél. (0/0) >>
Elektronikus levelezés - Kisbetű, nagybetű az e-mail címben? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Hétköznapi szemüvegen át nézve (0/1) >>
Elektronikus levelezés - A gyakorlat (0/2) >>
Elektronikus levelezés - Mi is az az e-mail valójában? (0/2) >>
Kezdődjön az út az ismeretlenbe! (0/0) >>

 

  domainLAKÓPARK beta