KEZDŐLAP BLOG Kapcsolat LEIRATKOZÁS SEGÍTSÉG
Hozzászóló neve:
Hozzászóló e-mail címe (nem nyilvános):
Hozzászólás címe:
Hozzászólás:
 
Anti SPAM kód:
Anti SPAM kód:
Milyen nap van ma:

Volenszki Sándor
2011-01-21 15:30:50

Internetes megjelenés - Tömeges képátméretezés




A napokban volt egy kis szabadidőm és válogattam a fényképeket, amiket az elmúlt néhány évben készítettem. Önmagában nem volt egyszerű feladat, a közel 50db DVD-t végignyálazni, aztán amikor a kiválogatott 150 db képet kezdem volna feltölteni a webre, akkor egy kicsit alább hagyott a lendületem.

Egyesével átméretezni mindet? Őrület!

Ilyen könnyen nem adom fel! Kedvem sok nem volt, hogy kézzel átméretezzem mindet, azonban annyira érdekelt a kérdés, hogy ne hagyjam abba. Gondoltam, kérdezzük meg a nagy testvért, mit mond! Egy negyed órás szisztematikus keresés eredményéül megtaláltam ezt a kis programot: FastStone Photo Resizer

A program ezen a címen tölthető le: http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm

Otthoni felhasználásra teljesen ingyenes (amúgy 20$, az sem egy nagy pénz) és hihetetlen egyszerűen képes akár 150 képet átméretezni és vízjelezni.

Letöltés és telepítés után indítsuk el a programot, a baloldali böngészőben keressük meg azt a mappát, amiben az átméretezésre váró képeink vannak. A középső sávban kattintsunk az Add all gombra, hogy a mappa összes képét átadjuk átméretezésre (ha csak egy-egy képet akarunk méretezni, akkor jelöljük ki és az Add gombra kattintsunk), majd állítsunk be még néhány apróságot.

Először az Output format-ot állítsuk mondjuk JPEG-re (igény szerint használjuk a formátumokat), majd a Settings-ben a Quality-t állítsuk 80-ra (ez ideális minőség webes megjelenítésre, ha másra kell, akkor igény szerint állítsuk ezt az értéket), majd a Photometric-et állítsuk No change-re a Color Subsampling-et pedig Disabled-re. Okézzuk le az ablakot, majd jöhet a célmappa. Az Output folder-t pipáljuk ki és tallózzunk ahhoz a mappához, ahova az átméretezett képek kerülnek. Ha nincs mappa, az előugró ablakban a Create folder gombra kattintva tudunk csinálni egy újat.

Most következnek az átméretezés beállításai, ehhez pipáljuk ki az Use Advanced Options lehetőséget és kattintsunk a megjelenő Advanced Options gombra.

Nagyon sok lehetőséget választhatunk, mivel mi most webre optimalizáljuk a fotókat, ezért a Resize és a DPI fülek nyújtotta lehetőségeket használjuk ki. Aktiváljuk az átméretezés lehetőséget (pipáljuk ki) és válasszuk a Resize Based on one side jelölőt, majd a Predefined side legördülő listából a Long Sied-ot és adjuk meg az értéket, mondjuk 600 képpont. Ezzel azt állítottuk be, hogy az általunk megadott oldalhossz mindig a hosszabbik oldal hossza lesz. A Filter legyen None.

Most jöhet a DPI beállítása. Ugyan úgy jelöljük meg ezt a szolgáltatást is pipával, mint az átméretezésnél tettük (Change DPI), majd adjunk meg X és Y -nak azonos értéket. Lehet kísérletezni, a javasolt valahol 90 és 150 között van, annál nagyobb érték nem eredményez jelentős különbségeket, inkább csak a letöltődési időt növeli meg (hogy miért, arról majd egy következő bejegyzésben lesz szó).

Ha készen vagyunk, okézzuk le az ablakot és kattintsunk a Convert gombra (zöld Play gomb ikon van rajta). Egy előugró ablak tájékoztat minket a folyamat állapotáról.


Ez egy nagyon hasznos program, sok tárhelyet és letöltési időt tudunk megspórolni, ha átméretezés után töltjük csak fel képeinket weboldalunkra!

Bejegyzések

Saját e-mail cím használata Gmail levelező programban (720/1) >>
Automatikus szöveges lábléc minden kiküldött levél alján. (0/4) >>
Névre szóló körlevél OpenOffice használatával (0/1) >>
Virtuális séta a Te üzleteltben, a Te kiadó házadban! (0/2) >>
Internetes megjelenés - Tömeges képátméretezés (0/3) >>
Megkezdődött a regisztráció a támogatói fórumra. (0/1) >>
Hétköznapi informatika - Nyomtatás PDF-be bárhonnan, bármikor (0/3) >>
Internetes megjelenés - Weboldal struktúra tervezése (617/2) >>
Internetes megjelenés - Támogatói Fórum (0/1) >>
Internetes megjelenés - Firefox könyvjelző eszköztár (0/3) >>
Internetes megjelenés - Videó vagy videó lejátszó? (0/3) >>
Körlevél küldése OpenOffice használatával (0/3) >>
Elektronikus levelezés - Több postafiók, egy levelező programmal (0/7) >>
Internetes megjelenés - Piackutatás Google dokumentummal (0/0) >>
Elektronikus levelezés - Távsegítség (478/0) >>
Internetes megjelenés - Mi az a SPAM és miért van? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Mit írjak a weboldalamra? (0/2) >>
Elektronikus levelezés - Hogyan nyírjuk ki saját hírlevelünket! (0/1) >>
Internetes megjelenés - Programozó, webmester, "kocka" bérbe? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Pozíció, látogató, ügyfél. (0/0) >>
Elektronikus levelezés - Kisbetű, nagybetű az e-mail címben? (0/0) >>
Internetes megjelenés - Hétköznapi szemüvegen át nézve (0/1) >>
Elektronikus levelezés - A gyakorlat (0/2) >>
Elektronikus levelezés - Mi is az az e-mail valójában? (0/2) >>
Kezdődjön az út az ismeretlenbe! (0/0) >>

 

  domainLAKÓPARK beta